Tuesday, 6 September 2011

Hikmah Disebalik Mengucapkan lafaz La ilahaillallah

Bila hamba Allah mengucapkan Laillahaillallah maka keluarlah darimulutnya yang menggucapkan perkataan yang mulia itu seekor burung hijau.
Maka burung hijau akan naik ke Arasy Allah dan berkicauanlahburung-burung tadi dibawah Arasy. 
Melihat kejadian itu malaikat yangmenjaga Arasy Allah memerintahkan kepada burung-burung tadi supaya diam tetapi tidak dipatuhi oleh mereka. 
Oleh kerana arahan yang diberi tidak dipatuhi, malaikat yang menjaga Arasy mengadap Allah SWT menceritakan kejadian itu. 
Maka Allah memerintahkan malaikat tersebut supaya memberitahu burung-burung supaya diam. 
Apabila perintah itu diberitahukepada mereka, Maka berkatalah burung-burung itu... 'wahai malaikat yangmenjaga Arasy Allah, kami boleh mendiamkan diri kami tetapi dengan satu permintaan'.
 Bertanya malaikat 'Apakah permintaan itu?'.. Berkataburung-burung itu' Jika Allah ampunkan dosa-dosa orang yang mengucapkan kalimah Lailahaillallah sehingga terciptanya aku,barulah aku akan tidak membuat bising disini'.
Berkata malaikat itu,'Baiklah aku akan sampaikan kepada Allah'. Beredarlah malaikat danmenyembah Allah dan disampaikan permintaan tadi kepada Allah. 
Maka Allah yang maha pengasih lagi maha penyayang menerima permintaan tersebut.
Malaikat pun pergi berjumpa dengan burung-burung itu dan mengatakan bahawa Allah telah menerima permintaan mereka. Maka dengan segera mereka tidak membuat bising dan mereka bergantungan di Arasy Allah sambil berzikir dan memohon keampunan untuk orang yang mengucap Lailahaillallah tadi sehingga hari kiamat.
 Oleh itu kita manusia sepatutnya tidak melepaskan peluang yang diberi oleh Allah itu. Dengan hanya mengucap kalimat yang disukai oleh Allah maka balasannyaberterusan hingga hari kiamat. Maha Suci Allah yang Maha Pengasih lagiMaha Penyayang.

p/s: Sampaikan walaupun satu ayat

No comments:

Post a Comment

Click For CASH!!