Sunday, 7 August 2011

National Nursery Day

Tahukah anda hari ini adalah Hari TASKA Kebangsaan?

I gerenti tak semua yang tau kan?? Apakah Hari TASKA Kebangsaan? mmmmm.....aaaa.....i pun tak tau,yang i tau TASKA tu adalah tempat jagaan dan asuhan kanak2.....bagaimana keadaan kat sana mana la i tau....i ni tak penah masuk TASKA pun.....masuk sekolah terus darjah satu.so,pengalaman kat TASKA tak pernah i rasa....u all penah masuk TASKA tak?? Best tak kat TASKA?u all ada story tak sepanjang u all kat TASKA?

Bercakap pasal TASKA ni ada macam2 cerita yang i dengar sekarang....naik ngeri pun ada....kanak2 didera oleh pengasuh la....kena buli sesama sendiri la....makan tak terjaga...pakai tak terjaga....berak tak terbasuh.....dan paling menyedihkan ada kanak2 yang meninggal di TASKA kerana kecuaian pengasuh....sapa nak bertanggungjawab dengan kejadian2 sebegini?? siapakah yang harus dipersalahkan?? apakah pilihan ibu bapa yang rata2 mereka ni bekerja? patut kah mereka berhenti kerja untuk menjaga anak2 masing2 atau patutkah mereka menyerahkan kepada ibu bapa mereka untuk menjaga anak2?zaman u all dulu ada tak kes2 macam ni??i rasa tak ada kan?? sebab dulu orang hantar anak pergi TASKA kurang sebab ibu2 bekerja pada masa tu pun kurang especially kat kampung2. para pengasuh TASKA pun tak la tertekan.

But how about nowadays? rata2 ibu bapa bekerja dek tuntutan kewangan yang melampaui kemampuan.... secara tak langsung memaksa ibu bapa menghantar anak2 mereka ke TASKA..... bayangkanlah  seorang pengasuh ditugaskan untuk menjaga 16 orang kanak2.....sempat ker tu??? gaji pengasuh pun i dengar sikit jer RM500 lebih kurang sedangkan ada di antara pengasuh tu berpendidikan sehingga degree....beb ini tahun 2011 bukan tahun 1970an RM 500 tu buat tambang teksi ngan makan pun tak lepas....dengan bebanan yang begitu banyak dan tuntutan kewangan hari ini sesuai ker mereka mendapat gaji cuma sebanyak itu? Tambahan pula mereka terpaksa berhadapan dengan karenah ibu bapa yg kerek yang nak kan anak mereka tu di jaga dengan rapi malah tak tahu menghargai jasa para pengasuh.... at least masa hantar tu bagi la salam dan senyum, masa balik pulak ucapkanlah terima kasih kepada mereka tu....diorang pun manusia yang nak dihargai jugak kan....mementang la u all engineer,arkitek,doktor,akauntan bla bla bla....u all pandang hina kat diorang ek?? cuba u all dok kat tempat pengasuh tu....boleh ker??? ini la yang menyebabkan berlakunya kejadian2 yang tak diingini..... jadi u all cuba ubah sikap n perception terhadap diorang tu....cuba lah appreciate diorang mesti diorang appreciate u all dan anak2 u all jugak kan?? :)

No comments:

Post a Comment

Click For CASH!!